Stołówka

Jadłospis
 

 Stołówka zastrzega sobie możliwość zmian w jadłospisie. Woda do obiadu na żądanie.

Alergeny

WYKAZ  ALERGENÓW  W  POSIŁKACH

  Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr  1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat  żywności, które ze szczególnym  uwzględnieniem alergenów, muszą  być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że  w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.

  W związku z powyższym na stronie SP Pępowo oraz na tablicy ogłoszeń w stołówce szkolnej wywieszona jest informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych, a przy każdym jadłospisie będzie można znaleźć  numery alergenów występujących w posiłkach. Są to alergeny ,które występują danego dnia w posiłkach. Odpowiadają one numeracji  poniższego rozporządzenia.

SUBSTANCJE  LUB  PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

Numer alergenu

Nazwa alergenu

1

Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne

2

Skorupiaki oraz produkty pochodne 

3

Jaja i produkty  pochodne

4

Ryby i produkty pochodne

5

Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne

6

Soja i produkty pochodne

7

Mleko i produkty  pochodne (łącznie z laktozą)

8

Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communisL.),orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans Regina), orzechy nerkowca (Anacardium occidental), orzeszki pekan ( Carya illinoinesisWangenh.K.Koch), orzeszki brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe(Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland ( Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne

9

Seler i produkty pochodne

10

Gorczyca i produkty pochodne

11

Nasiona sezamu i produkty pochodne

12

Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniu powyżej 10mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców

13

Łubin i produkty pochodne

14

Mięczaki i produkty pochodne

Stawki

STAWKI ŻYWIENIOWE OD 1.09.2016r.

 

Obiad dla dzieci od IV kl. - 3,50

Obiad dla przedszkolaka i uczniów od I-III - 2,00

Obiad dla nauczycieli szkoły - 8,00

z czego 3,50 to wsad do kotła. 4,50 to koszt przygotowania posiłków

Śniadanie dla przedszkolaka - 1,50

Podwieczorek dla przedszkolaka - 1,20

Wpłaty do dnia 10 każdego miesiąca u intendentki.