Jadłospis od 11-09-2023 do 15-09-2023
ŚNIADANIE |
alergen |
OBIAD |
alergen |
PODWIECZOREK |
alergen |
|
Poniedziałek 11-09-2023 |
Chleb z masłem |
1,7 |
Zupa grochowa |
1,7,9 |
petitki |
1,5,8,11, |
Parówki z szynki z ketchupem, dżem |
Naleśniki z serem |
1,3,7 |
arbuz |
|||
herbata |
1 |
Sos jagodowy |
7 |
kakao |
7,1 |
|
Mleko pomidor |
7 |
|||||
Wtorek 12-09-2023 |
Bułka z masłem i wędliną |
1,7 |
Zupa krem z pieczarek |
1,7,9 |
lubisie |
1,8,11,3,7,5 |
Śliwki, Ogórek zielony |
Kotlet mielony |
1,3 |
||||
Herbata |
1 |
Ziemniaki |
7 |
banan |
||
Zupa mleczna |
1,3,7 |
mizeria |
7 |
|||
Środa 13-09-2023 |
Chleb z masłem i serem ,dżem |
1,7 |
Zupa kalafiorowa |
1,7,9 |
Ciastko zbożowe |
1,3,7,11,8,5 |
Jajecznica na maśle ze szczypiorkiem |
3,7 |
Fasolka po bretońsku z bułką |
1,7,3 |
Pomidorki koktajlowe |
||
Rzodkiewka, sałata |
jabłko |
|||||
Jogurt owocowy |
7 |
|||||
Czwartek 14-09-2023 |
Buła z masłem i szynką, serek twarożek |
1,7 |
Rosół z laną kluską |
1,7,9,3 |
Jogurt naturalny z owocami i ziarnami |
1,7,11,5,8 |
herbata |
1 |
Pieczeń z szynki duszona |
7 |
|||
pomidor |
Ziemniaki |
|||||
Kapusta prażona |
7 |
|||||
Piątek 15-09-2023 |
Chleb z masłem |
1,7 |
Zupa buraczkowa z makaronem |
1,7,9,3 |
Chrupki kukurydziane |
1 |
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem |
3,7 |
Ryba z ziołami z pieca |
4,7 |
Śliwki |
||
Jabłko ,papryka |
Ziemniaki |
7 |
kefir |
7 |
||
mleko |
7 |
Surówka z kapusty kwaszonej z prażonym słonecznikiem |
11,8,5, |
|||
Stołówka zastrzega sobie możliwość zmian w jadłospisie. Woda do obiadu w dystrybutorze na stołówce
Jadłospis od 18-09-2023 do 22-09-2023
ŚNIADANIE |
alergen |
OBIAD |
alergen |
PODWIECZOREK |
alergen |
|
Poniedziałek 18-09-2023
|
Chleb z masłem |
1,7 |
Zupa węgierska zabielana śmietaną |
1,7,9 |
Ciastko zbożowe |
1,8,5,11,3 |
Pasztet , dżem, jajko |
Racuchy z jabłkami |
1,3,7 |
kefir |
7 |
||
Mleko, herbata |
1,7 |
7 |
Marchew w słupki |
|||
pomidor |
Woda z miodem i cytryną |
|||||
Wtorek 19-09-2023
|
Bułka z masłem i wędliną |
1,7 |
Zupa z serka zabielana śmietaną |
1,7,9 |
Galaretka z winogronem i bitą śmietaną |
1,,7 |
Schabowy po cygańsku |
1,3, |
|||||
Mleko, herbata |
1,7 |
Surówka z kapusty czerwonej z jabłkami |
7 |
|||
Ogórek konserwowy |
ziemniaki |
7 |
||||
Środa 20-09-2023 |
Chleb z masłem Ser żółty, dżem |
1,7 |
Zupa fasolowa |
1,7,9 |
Mufinki czekoladowe z orzechami |
3,1,7,11,8,5 |
Płatki z mlekiem |
7,3,1 |
Ryz po chińsku z mięsem i warzywami |
1,7,3 |
śliwka |
||
Ogórek zielony |
Sos jogurtowo czosnkowy |
7 |
||||
herbata |
1 |
1,7 |
||||
Czwartek 21-09-2023 |
Bułka żytnia i pszenna z wędliną |
1,7 |
Zupa ogórkowa |
2,7,9, |
Jogurt z owocami |
7 |
Pomidor, sałata |
Kurczak z pieca, Ziemniaki, sos |
1,7, |
||||
Kapusta gotowana |
7 |
|||||
kakao |
1,7 |
banan |
||||
Piątek 22-09-2023
|
Chleb z masłem |
1,7 |
Kapuśniak z kapusty młodej z pomidorami |
1,7,9, |
Biszkopty wrocławskie |
1,3, |
Pasta z ryby |
4,7,1 |
Jajko w sosie pieczarkowym |
3,1,7 |
kisiel |
1 |
|
owsianka |
1,7, |
Surówka z marchwi z chrzanem |
kefir |
7 |
||
Papryka, śliwki |
jabłko |
Stołówka zastrzega sobie możliwość zmian w jadłospisie. Woda do obiadu w dystrybutorze na stołówce.
JADŁOSPIS od 25-09-2023 do 30-09-2023
ŚNIADANIE |
alergen |
OBIAD |
alergen |
PODWIECZOREK |
alergen |
|
Poniedziałek 25-09-2023 |
Chleb z masłem |
1.7. |
Zupa barszcz ukraiński |
1,7,9 |
Wafle tortowe z powidłami |
1,11,8,5 |
Parówki z szynki |
Sos serowy z filetem i brokułem |
1,7 |
Soczek owocowy |
|||
Ogórek kwaszony, jabłko |
makaron |
1,3 |
||||
mleko, herbata |
1,7 |
|||||
Wtorek 26-09-2023 |
Bułka pszenna i żytnia z masłem i wędliną, ser |
1,7 |
Zupa z kalarepy |
1,7,9 |
Chrupki |
1,8,11,3 |
Schab z pieczarkami |
1,3,7 |
arbuz |
||||
Herbata,mleko |
1,7 |
Ziemniaki |
7 |
mleko |
7 |
|
Sałata, rzodkiewka |
Buraczki z ogórkiem |
|||||
Środa 27-09-2023 |
Chleb z masłem , ser żółty, dżem wędlina |
1,7 |
Zupa ziemniaczana |
1,7,9 |
lubisie |
1,7,8,11 |
Herbata |
1 |
Gołąbki z ryz u i mięsa w kapuście z sosem pomidorowym |
1,7,3 |
brzoskwinia |
||
pomidor |
ziemniaki |
|||||
sałata |
kefir |
7 |
||||
Czwartek 28-09-2023 |
Bułka pszenna i żytnia z masłem i polędwicą sopocką |
1,7 |
Zupa krem z brokuł |
1,7,9 |
Budyń |
1,7 |
Ogórek zielony |
Szynka duszona-gulasz |
1,7 |
śliwki |
|||
herbata |
1 |
Kasza |
1 |
|||
mleko |
7 |
Kapusta gotowana z marchewką |
7 |
|||
Piątek 30-09-2023
|
Chleb z masłem |
1,7 |
Zupa pomidorowa z ryżem |
1,7,9 |
Petitki |
1,3,7 |
Pasta z jaj ze szczypiorkiem |
3,7 |
Kotlety rybne |
3,4,1 |
jabłko |
||
Herbata ,kakao |
1,7 |
Ziemniaki |
7 |
mleko |
7 |
|
Pomidor, |
Warzywa gotowane |
7 |
Stołówka zastrzega sobie możliwość zmian w jadłospisie. Woda do obiadu w dystrybutorze na stołówce
WYKAZ ALERGENÓW W POSIŁKACH
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym na stronie SP Pępowo oraz na tablicy ogłoszeń w stołówce szkolnej wywieszona jest informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych, a przy każdym jadłospisie będzie można znaleźć numery alergenów występujących w posiłkach. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłkach. Odpowiadają one numeracji poniższego rozporządzenia.
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
Numer alergenu |
Nazwa alergenu |
1 |
Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne |
2 |
Skorupiaki oraz produkty pochodne |
3 |
Jaja i produkty pochodne |
4 |
Ryby i produkty pochodne |
5 |
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne |
6 |
Soja i produkty pochodne |
7 |
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) |
8 |
Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communisL.),orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans Regina), orzechy nerkowca (Anacardium occidental), orzeszki pekan ( Carya illinoinesisWangenh.K.Koch), orzeszki brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe(Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland ( Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne |
9 |
Seler i produkty pochodne |
10 |
Gorczyca i produkty pochodne |
11 |
Nasiona sezamu i produkty pochodne |
12 |
Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniu powyżej 10mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców |
13 |
Łubin i produkty pochodne |
14 |
Mięczaki i produkty pochodne |
Ceny posiłków od 1.09.2022r.
obiad dla uczniów kl. 1-3 /połówka/ 3,00 zł
obiad dla uczniów kl. 4-do 8 /cały/ 5,00 zł
obiad dla nauczyciela 10,00 zł /wsad 5,00 zł opłata 5,00 zł /
przedszkole:
śniadanie 2,00 zł
obiad 3,00 zł
podwieczorek 1,70 zł
Zgłoszenia przyjmuje intendentka od dnia 29-09-2022 r.
Wpłaty do dnia 10 każdego miesiąca u intendentki.