JADŁOSPIS OD 15-04-2024 DO 19-04-2024
|
ŚNIADANIE |
alergen |
OBIAD |
alergen |
PODWIECZOREK |
alergen |
Poniedziałek 15-04-2024
|
Chleb z masłem |
1,7 |
Zupa grochowa |
1,7,9, |
Ciastka zbożowe |
7,3,11,8,5, |
Szynka wędzona |
Kluski kładzione z boczkiem |
1,7,3, |
banan |
|||
Ser żółty |
7 |
Kapusta kwaszona gotowana |
7 |
maślanka |
7 |
|
pomidor |
||||||
Wtorek 16-04-2024
|
Bułka z ziarnami ciemna, i pszenna z masłem |
1,7 |
Zupa jarzynowa |
1,7,9, |
Jogurt owocowy |
7 |
Herbata |
1 |
Filet z kurczaka z brokułem |
1,3,7 |
|||
kiełbasa kanapkowa, |
1,7 |
Ryż, sos serowy |
1,7 |
|||
Mandarynka Marchewka w słupki |
Sałatka z kapusty pekińskiej z ogórkiem zielonym, rzodkiewką ,porą |
7 |
||||
Środa 17-04-2024
|
Chleb z masłem |
1,7 |
Zupa kalafiorowa |
1,7,9 |
Kaszka z sokiem |
1,,7 |
Ser, dżem, szynka z drobiu |
7 |
Fasolka po bretońsku/ z boczkiem i kiełbasą/ |
7,1 |
marchewka w słupki |
||
pomidor |
banan |
|||||
jabłko |
bułka |
1,3 |
||||
Czwartek 18-04-2024 |
Bułka ciemna i pszenna z masłem , krakowska parzona, |
1,7 |
Rosół z makaronem |
1,7,9,3 |
Lubiś |
1,7,3,11,8,5 |
sałata |
Kotlet mielony |
1,3 |
jabłko |
|||
rzodkiewka |
Brukselka z masłem klarowanym |
7 |
mleko |
7 |
||
Herbata, kakao |
1,7 |
Ziemniaki piure |
7 |
|||
Piątek 19-04-2024
|
Chleb z masłem |
1,7 |
Zupa pomidorowa z makaronem |
1,7,9 |
Wafle tortowe z powidłami |
7,1,3, |
Pasta z ryby |
7,4 |
Twaróg ze śmietaną, szczypiorkiem i rzodkiewką |
7 |
kiwi |
||
Pomidor Mleko Banan Pestki z dyni |
7,8,11,5 |
Stołówka zastrzega sobie możliwość zmian w jadłospisie. Woda do obiadu w dystrybutorze na stołówce
JADŁOSPIS OD 22-04-2024 DO 26-04-2024
ŚNIADANIE |
alergen |
OBIAD |
alergen |
PODWIECZOREK |
alergen |
|
Poniedziałek 22-04-2024 |
Chleb z masłem |
1,7 |
Zupa węgierska z mięsem |
1,7,9 |
kisiel gruszka |
1 |
Serek łaciaty śmietankowy, dżem |
7 |
Racuchy z jabłkami |
1,3,7 |
Biszkopty wrocławskie |
1,2,7,11,8 |
|
herbata |
1 |
kefir |
7 |
|||
Pomidor, pomarańcza |
||||||
Wtorek 23-04-2024 |
Bułka z masłem i polędwicą sopocką |
1,7 |
Zupa owocowa z makaronem |
1,3 |
petitki |
1,8,11,3,7,5 |
Papryka ,jabłko |
Pieczeń z szynki z pieca |
mleko |
||||
Herbata |
1 |
Sos |
7,1 |
Ogórek zielony |
||
mleko |
7 |
Ziemniaki, kapusta czerwona gotowana |
7 |
|||
Środa 24-04-2024 |
Chleb z masłem szynka drobiowa, |
1,7 |
Zupa fasolowa |
1,7,9 |
Chrupki |
1,3,7,11,8,5 |
Serek smażony |
3,7 |
Gołąbki z ryżu i mięsa |
1,3,7 |
mandarynka |
||
Rzodkiewka ,sałata |
Sos pomidorowy |
1,7 |
mleko |
7 |
||
Kawa z mlekiem |
7,1 |
Ziemniaki, jabłko |
||||
Czwartek 25-04-2024 |
Buła z masłem , szynką wiejska parzona |
1,7 |
Krem z kukurydzy z grzankami |
1,7,9 |
Ryż na mleku z jabłkami |
1,7 |
Herbata ,mleko |
1,7 |
Kotlet z pieczarkami |
7 |
|||
Ogórek zielony |
Ziemniaki piure |
7 |
||||
banan |
Surówka z kapusty białej z ogórkiem i marchewką |
7 |
||||
Słonecznik łuskany |
11,8 |
|||||
Piątek 26-04-2024 |
Chleb z masłem |
1,7 |
Zupa buraczkowa z makaronem |
1,7,9,3 |
Wafle ryżowe z powidłami |
1,3,8 |
Pasta z jaj ze szczypiorkiem |
3,7 |
Ryba w cieście |
4,1,3 |
żurawina |
||
dżem |
Ziemniaki piure |
7 |
kefir |
7 |
||
Pomidor |
Marchewka gotowana |
7 |
||||
kakao |
Stołówka zastrzega sobie możliwość zmian w jadłospisie. Woda do obiadu w dystrybutorze na stołówce
WYKAZ ALERGENÓW W POSIŁKACH
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym na stronie SP Pępowo oraz na tablicy ogłoszeń w stołówce szkolnej wywieszona jest informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych, a przy każdym jadłospisie będzie można znaleźć numery alergenów występujących w posiłkach. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłkach. Odpowiadają one numeracji poniższego rozporządzenia.
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
Numer alergenu |
Nazwa alergenu |
1 |
Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne |
2 |
Skorupiaki oraz produkty pochodne |
3 |
Jaja i produkty pochodne |
4 |
Ryby i produkty pochodne |
5 |
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne |
6 |
Soja i produkty pochodne |
7 |
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) |
8 |
Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communisL.),orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans Regina), orzechy nerkowca (Anacardium occidental), orzeszki pekan ( Carya illinoinesisWangenh.K.Koch), orzeszki brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe(Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland ( Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne |
9 |
Seler i produkty pochodne |
10 |
Gorczyca i produkty pochodne |
11 |
Nasiona sezamu i produkty pochodne |
12 |
Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniu powyżej 10mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców |
13 |
Łubin i produkty pochodne |
14 |
Mięczaki i produkty pochodne |
Ceny posiłków od 1.09.2022r.
obiad dla uczniów kl. 1-3 /połówka/ 3,00 zł
obiad dla uczniów kl. 4-do 8 /cały/ 5,00 zł
obiad dla nauczyciela 10,00 zł /wsad 5,00 zł opłata 5,00 zł /
przedszkole:
śniadanie 2,00 zł
obiad 3,00 zł
podwieczorek 1,70 zł
Zgłoszenia przyjmuje intendentka od dnia 29-09-2022 r.
Wpłaty do dnia 10 każdego miesiąca u intendentki.