Stołówka

Jadłospis
 

Jadłospis od 28-11-2022 do 02-12-2022

 

ŚNIADANIE

alergen

OBIAD

alergen

PODWIECZOREK

alergen

Poniedziałek

28-11-22

Chleb z masłem 

1,7

Zupa ziemniaczana

1,7,9

Grześki

7,11,5,8

pasztet, dżem

 

sos śmietanowo serowy z kurczakiem

1,7,3

banan

 

Pomidor daktylowy

 

makaron

1

   

mleko

7

Brokuł 

7

   

Wtorek

29-11-22

Bulka z masłem i wędliną

1,7,3

Krem z białych warzyw

1,7,9

Danonki 

7

Ogórek kwaszony

 

mielony

1,3

winogrono

 

kakao

1,7

Buraczki z ogórkiem

     

herbata

1

Ziemniaki

7

   

Jajko gotowane

3

pomarańcza

     

Środa 

30-11-22

Chleb z masłem 

1,7,

Zupa kapuśniak

1,7,9

Ciastka petit

1,8,11

Serek , dżem

7

kasza

1

Marchewka w słupki

 

Herbata

1

Gulasz z szynki ,ogórek konserwowy

1,7

   

Rzodkiewka

żurawina

 

Kefir, sok

7

   

Czwartek

1-12-22

Bułka z masłem i szynką 

1,7

Rosół z makaronem

1,7,9

pierniki

1,7,3

pomidory

 

Filet z serem ,masłem i koperkiem

1,3,7

gruszka

 

Mleko, herbata

7,1

Ziemniaki

7

   

Owoce nerkowca

8,11,5

Surówka z kapusty białej z marchewką rzodkiewką i kwaśną śmietaną

7

   

Piątek

2-12-2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chleb z masłem,

bułka mleczna

1,7

Zupa pomidorowa z ryżem

1,7,9

Ciastko z żurawiną

1,3,8,11

Pasta z makreli

dżem

4,7

Jajko sadzone

3

mandarynka

 

papryka

1

Ziemniaki z koperkiem

7

kakao

1,7

Płatki z mlekiem

1,7,

Surówka z marchwi z chrzanem

7

   

Stołówka zastrzega sobie możliwość zmian w jadłospisie. Woda do obiadu  w dystrybutorze na stołówce. 

 

Alergeny

WYKAZ  ALERGENÓW  W  POSIŁKACH

  Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr  1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat  żywności, które ze szczególnym  uwzględnieniem alergenów, muszą  być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że  w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.

  W związku z powyższym na stronie SP Pępowo oraz na tablicy ogłoszeń w stołówce szkolnej wywieszona jest informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych, a przy każdym jadłospisie będzie można znaleźć  numery alergenów występujących w posiłkach. Są to alergeny ,które występują danego dnia w posiłkach. Odpowiadają one numeracji  poniższego rozporządzenia.

SUBSTANCJE  LUB  PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

Numer alergenu

Nazwa alergenu

1

Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne

2

Skorupiaki oraz produkty pochodne 

3

Jaja i produkty  pochodne

4

Ryby i produkty pochodne

5

Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne

6

Soja i produkty pochodne

7

Mleko i produkty  pochodne (łącznie z laktozą)

8

Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communisL.),orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans Regina), orzechy nerkowca (Anacardium occidental), orzeszki pekan ( Carya illinoinesisWangenh.K.Koch), orzeszki brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe(Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland ( Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne

9

Seler i produkty pochodne

10

Gorczyca i produkty pochodne

11

Nasiona sezamu i produkty pochodne

12

Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniu powyżej 10mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców

13

Łubin i produkty pochodne

14

Mięczaki i produkty pochodne

Stawki

Ceny posiłków od 1.09.2022r.  

obiad dla uczniów kl. 1-3 /połówka/  3,00 zł

obiad dla uczniów kl. 4-do 8 /cały/  5,00 zł

obiad dla nauczyciela  10,00 zł /wsad 5,00 zł opłata 5,00 zł /

przedszkole:

śniadanie  2,00 zł

obiad  3,00 zł

podwieczorek  1,70 zł 

Zgłoszenia przyjmuje intendentka od dnia 29-09-2022 r.

Wpłaty do dnia 10 każdego miesiąca u intendentki.