No module Published on Offcanvas position

Stołówka

Jadłospis
 

JADŁOSPIS OD 27-05-2024 DO 28-05-2024

 

ŚNIADANIE

alergen

OBIAD

alergen

PODWIECZOREK

alergen

Poniedziałek

27-05-2024

 

Chleb z masłem  

Jajko gotowane, dżem

1,7

Zupa krupnik

1,7,9

Budyń z sokiem

1,7

wędlina

 

Makaron

1,3,7

   

Mleko, herbata 

1,7

Gulasz z  szynki z ogórkiem 

i pieczarkami

7

jabłko

 

Pomidor

 

jogurt

7

   

Wtorek

28-05-2024

 

 

Bułka z masłem i wędliną

1,7

Zupa kalafiorowa

1,7,9

Ciastko zbożowe

1,,7,11,8,5

   

Filet z kurczaka w panierce

1,3,

Sok pomarańczowy

 

Mleko, herbata

1,7

Ziemniaki piure

7,9

   

Jabłko, pomidor

 

Kapusta prażona z marchewką ,szczypiorkiem i cebulką

7

   

Środa

29-052024

           
           
           
           

Czwartek

 

30-05-2024

           
           
           
           

Piątek

31-05-2024

 

 

 

 

           
           
           
           

Stołówka zastrzega sobie możliwość zmian w jadłospisie. Woda do obiadu  w dystrybutorze na stołówce

 

JADŁOSPIS OD 27-05-2024 DO 07-06-2024

 

ŚNIADANIE

alergen

OBIAD

alergen

PODWIECZOREK

alergen

Poniedziałek 

3-06-2024 

Chleb z masłem

1.7.

Zupa fasolowa

1,7,9

Ciastko petitki

1,11,8,5

Pasztet

dżem

 

Naleśniki z serem i truskawkami

1,7,3

Ogórek zielony w słupki

 

Ogórek kwaszony,

jabłko

         

mleko, herbata

1,7

       

Wtorek

4-06-2024

Bułka pszenna i żytnia z masłem i wędliną, ser

1,7

Rosół  z makaronem

1,7,9,3

Chrupki

1,8,11,3,5

   

Schab z serem ,masłem 

i koperkiem

7,1,3,

pomarańcza

 

Herbata

1

Ziemniaki z tłuszczem

7

mleko

7

Truskawka

pomidor

 

Surówka z selera z ananasem, rodzynkami 

i kukurydzą

7,9

   

Środa

5-06-2024

Chleb z masłem , serek smażony, dżem ,wędlina

1,7

Barszcz ukraiński

1,7,9

Grześki

1,7,8,11

Herbata

1

Pulpeciki w sosie pomidorowym

1,9 7,3 

truskawka

 

pomidor

 

makaron

1,7,3

mleko

7

           

Czwartek

6-06-2024

Bułka pszenna i żytnia z masłem i polędwicą sopocką

1,7

Zupa pieczarkowa 

1,7,9,3

Kisiel, biszkopty wrocławskie

1,7,3

Ogórek zielony jabłko

 

pieczeń

1

maślanka

7

herbata

1

Sos, kopytka

1,7

Marchewka w słupki

 

mleko

7

Kapusta młoda 

z marchewką -zasmażana 

7

   

Piątek 

7-06-2024

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chleb z masłem

1,7

Zupa z kalafiorowa 

z makaronem

1,7,9,3

Wafle ryżowe

1,3,7

Pasta z jaj ze szczypiorkiem 

3,7

Ryba duszona

4,1,3

winogrono

 

Płatki z mlekiem

1,7

ziemniaki

7

kefir

7

Pomidor

 

Surówka z kapusty kwaszonej 

     

Stołówka zastrzega sobie możliwość zmian w jadłospisie. Woda do obiadu  w dystrybutorze na stołówce

 

Alergeny

WYKAZ  ALERGENÓW  W  POSIŁKACH

  Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr  1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat  żywności, które ze szczególnym  uwzględnieniem alergenów, muszą  być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że  w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.

  W związku z powyższym na stronie SP Pępowo oraz na tablicy ogłoszeń w stołówce szkolnej wywieszona jest informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych, a przy każdym jadłospisie będzie można znaleźć  numery alergenów występujących w posiłkach. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłkach. Odpowiadają one numeracji  poniższego rozporządzenia.

SUBSTANCJE  LUB  PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

Numer alergenu

Nazwa alergenu

1

Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne

2

Skorupiaki oraz produkty pochodne 

3

Jaja i produkty  pochodne

4

Ryby i produkty pochodne

5

Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne

6

Soja i produkty pochodne

7

Mleko i produkty  pochodne (łącznie z laktozą)

8

Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communisL.),orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans Regina), orzechy nerkowca (Anacardium occidental), orzeszki pekan ( Carya illinoinesisWangenh.K.Koch), orzeszki brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe(Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland ( Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne

9

Seler i produkty pochodne

10

Gorczyca i produkty pochodne

11

Nasiona sezamu i produkty pochodne

12

Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniu powyżej 10mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców

13

Łubin i produkty pochodne

14

Mięczaki i produkty pochodne

Stawki

Ceny posiłków od 1.09.2022r.  

obiad dla uczniów kl. 1-3 /połówka/  3,00 zł

obiad dla uczniów kl. 4-do 8 /cały/  5,00 zł

obiad dla nauczyciela  10,00 zł /wsad 5,00 zł opłata 5,00 zł /

przedszkole:

śniadanie  2,00 zł

obiad  3,00 zł

podwieczorek  1,70 zł 

Zgłoszenia przyjmuje intendentka od dnia 29-09-2022 r.

Wpłaty do dnia 10 każdego miesiąca u intendentki.