Wydarzenia
Dzień kiszonek
- Szczegóły
- Autor: Agata Antkowiak
Realizując działania w ramach innowacji pedagogicznej pt. „Od Arbuza do Ziemniaka” 29 października zaproszono do grupy Pszczółek dwoje rodziców, którzy z chęcią przeprowadzili dzieci przez ciekawy temat spożywania kiszonek. Dzieci dowiedziały się, dlaczego spożywanie kiszonek jest tak ważne dla naszego organizmu, następnie skosztowały kiszonego ogórka. Kolejnym elementem dnia było ukiszenie kapusty. Dzieci z chęcią pomagały i przyglądały się poszczególnym etapom pracy. Za około 2 tygodnie sprawdzimy, jak smakuje nasza kiszona kapusta, pełna cennych dla zdrowia witamin.
Dzień owoców i warzyw
- Szczegóły
- Autor: Wychowawczynie grup przedszkolnych
21 października w naszym przedszkolu obchodzono święto owoców i warzyw. Z tej okazji dzieci przyniosły z domu różne warzywa i owoce. Dzieci wykonały szaszłyki owocowe, rozwiązywały zagadki związane z owocem i warzywem, rozpoznawały po smaku, zapachu, dotyku, próbowały nowych smaków. Bawiły się też własnoręcznie wykonaną ciastoliną z marchewki. Nie zabrakło w tym dniu również ciekawych prac plastycznych, tańców i zabaw ruchowych. Szczególne podziękowania dla pani Katarzyny Niedzieli, która umiliła Pszczółkom ten wyjątkowy dzień, czytając bajkę pt. „Kicia Kocia. Witaminowe przyjęcie” .