Wydarzenia
Konkurs recytatorski „Brzechwa i Tuwim dzieciom”
- Szczegóły
- Autor: Joanna Góźdź, Marlena Wachowiak
15 grudnia w szkole podstawowej odbył się konkurs recytatorski, w którym wzięli udział uczniowie kl. IVa i IVb. Jego celem była popularyzacja twórczości Jana Brzechwy i Juliana Tuwima, odkrywanie i rozwijanie młodych talentów oraz promowanie kultury żywego słowa wśród dzieci. Uczestnicy recytowali znane i lubiane wiersze polskich poetów. Niektórzy, dzięki odpowiedniemu przebraniu, wcielili się w postacie z prezentowanych utworów, takie jak Zosia –Samosia, Samochwała czy pan Hilary z wiersza „Okulary”. Recytacje czwartoklasistów oceniało jury w składzie: p. B. Kaźmierczak, p. M. Wachowiak,
p. J. Nowacka. W konkursie I miejsce zajęła Oliwia Olejniczak z kl. IVa, II miejsce ex aequo: Nadia Sudolska z kl. IVb i Sławomir Michalski z kl. IVa, III miejsce przyznano Maksymilianowi Wrzeszczowi z kl. IVb.
Konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem, gdyż do rywalizacji przystąpiło aż 17 uczniów. Może to świadczyć o niesłabnącej popularności twórczości autorów „Kaczki dziwaczki” czy „Lokomotywy” wśród najmłodszych. Poetyckie spotkanie uświetniły muzyczne występy dziewczyn z koła wokalnego pod kierunkiem p. B. Wojciechowskiego. Pogodne piosenki z tekstami J. Brzechwy rozbawiły wszystkich zebranych.
Uczestnicy konkursu otrzymali pamiątkowe dyplomy i upominki ufundowane przez Radę Rodziców.
Pogorzelski „MasterChef”
- Szczegóły
- Autor: Elżbieta Andrzejewska
Dnia 5 grudnia 2014 roku grupa uczniów gimnazjum pod opieką pani Elżbiety Andrzejewskiej skorzystała z zaproszenia dyrektora ZSOiZ w Pogorzeli Jarosława Adamczaka i udała się do tamtejszej szkoły, by wziąć udział w podsumowaniu dużego projektu edukacyjnego realizowanego w ramach Rządowego programu „Bezpieczna i przyjazna szkoła”, a którego głównym zadaniem było promowanie zdrowego trybu życia wśród młodzieży. Jego zwieńczeniem był konkurs kulinarny „Szkolny MasterChef”, w którym wzięło udział 8 drużyn gimnazjalnych z naszego powiatu. Zanim uczniowie przystąpili do konkursowych zmagań, wysłuchali prelekcji pani dietetyk Sabiny Mikołajskiej na temat zdrowego odżywiania i chorób, które są efektem złego żywienia. Przeprowadziła także chętnym osobom bardzo ciekawe badanie wieku metabolicznego organizmu, który jak się okazało, jest zupełnie inny niż wiek biologiczny. Głos zabrały również panie: Małgorzata Jasik i Dorota Parzy ze Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gostyniu. Zaprezentowały wszystkim piramidę aktywności fizycznej, zachęcając do uprawiania sportu i korzystania ze spacerów na świeżym powietrzu o każdej porze roku. Po zakończeniu prelekcji rozpoczął się konkurs „Szkolny MasterChef”. Jego celem było rozpowszechnienie wśród młodzieży zasad zdrowego żywienia, rozbudzenie zamiłowania do zawodów gastronomicznych oraz promowanie talentów uczniów szkół gimnazjalnych. Każda z 8 drużyn, które zgłosiły się do udziału w konkursie, złożona była z 4 gimnazjalistów. Wszyscy losowali stanowiska pracy i przydział zadań do wykonania. Nad przebiegiem konkursu czuwali zawodowi kucharze z restauracji „Impresja” w Borku. Jak się okazało, nasza drużyna w składzie: Maria Nadolna, Monika Krajka, Kacper Pospiech i Tomasz Kopciński, wylosowała najtrudniejszy zestaw dań do wykonania, ale poradzili sobie znakomicie. Nasi kucharze musieli wykonać: kanapki z dowolnych składników, makaron tagiatelle z szynką i szpinakiem, sałatkę z grillowanym kurczakiem, masło czosnkowe i babeczki z owocami. Po 2,5 godzinnej pracy, nastąpiła degustacja konkursowych potraw, której dokonało jury, w skład którego wchodzili: burmistrz Pogorzeli pan Piotr Curyk, dyrektor ZSOiZ pan Jarosław Adamczak, przewodniczący Rady Powiatu gostyńskiego pan Alfred Siama, panie prelegentki i restauratorzy. Jurorzy mieli nie lada problem z wyłonieniem zwycięzców. Liczyły się nie tylko wrażenia smakowe, ale także estetyczne podanie i porządek na stole. Potrawy przygotowane przez naszą drużynę znalazły uznanie w oczach degustatorów, którzy przyznali im bardzo wysokie, II miejsce w powiecie. Do szkoły wróciliśmy z pięknym dyplomem, statuetką i przebogatym bagażem wrażeń, również tych smakowych, ponieważ po zakończeniu zmagań, wszyscy wspólnie degustowali przygotowane potrawy.
Poniżej publikujemy tekst i zdjęcia udostępnione przez Zespół Szkół w Pogorzeli:
05.12.2014 roku w Zespole Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. Ziemi Pogorzelskiej odbył się SZKOLNY KONKURS MASTERCHEF. Był to już ostatni punkt projektu realizowanego w ramach Rządowego programu „Bezpieczna i przyjazna szkoła”, którego głównym zadaniem było PROMOWANIE ZDROWEGO TRYBU ŻYCIA WŚRÓD MŁODZIEŻY.
Do udziału w konkursie zaproszono młodzież z okolicznych gimnazjów i uczniów ZSOiZ w Pogorzeli. Konkurs został poprzedzony wykładem dietetyk pani Sabiny Mikołajskiej oraz Małgorzaty Jasik i Doroty Parzy ze Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gostyniu. Następnie 4 osobowe drużyny losowały stanowiska i przydział zadań do wykonania. Pod okiem kucharzy z restauracji „IMPRESJA” z Borku Wielkopolskiego i ich szefowej Małgorzaty Galei, młodzież przygotowywała pyszności: zupy, makarony, sałatki, kanapki, desery itp. Ponadto ich zadaniem było uroczyste nakrycie stołu. Uczniowie wykazali się ogromnym zaangażowaniem i niemałą wiedzą kulinarną. Jury miało duży problem z wytypowaniem zwycięzców. Oceniano: smak, estetykę dań, prezentację i porządek na stanowisku pracy.
I miejsce w konkursie zajęło Gimnazjum w Piaskach
II miejsce Gimnazjum w Pępowie,
III miejsce Gimnazjum w Zimnowodzie.
Pozostałym szkołom: Gimnazjum w Kobylinie, Gimnazjum w Szelejewie, Gimnazjum w Pogorzeli i ZSOiZ w Pogorzeli przyznano równoległe IV miejsce. Nagrody wręczył Burmistrz Pogorzeli Piotr Curyk, Dyrektor ZSOiZ w Pogorzeli Jarosław Adamczak oraz Przewodniczący Rady Powiatu Alfred Siama.
Spotkanie zakończono wspólną degustacją przygotowanych potraw. Wszyscy obecni mogli również skorzystać z indywidualnym porad dietetyka i pomiaru analizatorem. Ponadto uczniowie ZSOiZ w Pogorzeli zaprezentowali, pod okiem trenera, zestaw ćwiczeń na poszczególne partie ciała, bo nie tylko zdrowe odżywianie, ale i ruch wpływa na zdrowy tryb życia.