No module Published on Offcanvas position

13 maja 2014 roku uczniowie uczęszczający na zajęcia koła „Towarzyskie ABC” mieli okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych, które odbyły się w gospodarstwie agroturystycznym „Bajka” w Ludwinowie. Warsztaty poprowadziła pani Grażyna Kowalik, której pasją jest przygotowywanie słodkich niespodzianek dla najbliższych. Poprosiliśmy panią, aby podzieliła się z nami swoimi pomysłami kulinarnymi. Pani Grażyna pokazała nam, jak zrobić pyszne rogale z różnym nadzieniem, jak sprawić, by lody, chociaż dobre same w sobie, wyglądały jeszcze apetyczniej oraz jak szybko i w prosty sposób przygotować smaczne koktajle. Praca pod okiem pani Kowalik przebiegała szybko, sprawnie i w fantastycznej atmosferze. Uczniowie mieli do dyspozycji profesjonalną kuchnię z niezbędnym wyposażeniem, jak to mówi młodzież „full wypas”, w której Magda Gessler z chęcią by coś ugotowała. Każdy z uczestników był niezwykle zaangażowany w proces tworzenia przysmaków a i nikt nie uchylał się od posprzątania po pracy. Po 3 godzinach ciężkiej pracy, ale w sumie przyjemnej, kolektywnej pracy, wszyscy mogli posmakować kulinarnych arcydzieł w przesympatycznej atmosferze, przy pięknie nakrytym stole. Przygotowane łakocie smakowały znakomicie i nawet będący na diecie dali się skusić na lody, rogaliki i koktajle. Warsztaty te, mogły się odbyć dzięki uprzejmości państwa Urszuli i Mieczysława Nowackich, którzy są właścicielami „Bajki”. Pod ich adresem jeszcze raz kierujemy słowa podziękowania i wdzięczności za gościnność i niezbędną pomoc.

Wrażenia uczniów:

Wyjazd do „Bajki” zapowiadał się bardzo ciekawie, jednak to, co tam zastaliśmy przeszło nasze najśmielsze oczekiwania. Mieliśmy do dyspozycji profesjonalnie urządzoną kuchnię i nowoczesny sprzęt. Podzieliliśmy się na dwie grupy i rozpoczęliśmy i rozpoczęliśmy gotowanie. Podczas pracy nie zabrakło śmiechu i wygłupów. Wszyscy przykładali się do powierzonego zadania, czego efektem były przepyszne rogaliki, koktajle i desery lodowe. Mogliśmy się sprawdzić w roli kucharzy i myślę, że egzamin zdaliśmy na bardzo dobrym poziomie. Podobno: „gdzie kucharek sześć, tam nie ma co jeść”, jednak mimo, że było nas trochę więcej, każdy z apetytem zjadł deser i dla wszystkich wystarczyło. Gotowanie w Ludwinowie było dla mnie miłym doświadczeniem i mam nadzieję na kolejne spotkanie w tak miłej atmosferze.

Monika Krajka kl. IIc G

 

We wtorek, dnia 13 maja br. odbyła się wycieczka do „Bajki” w Ludwinowie. Celem tej wycieczki były warsztaty kulinarne. Warsztaty zaczęły się o godzinie 15.30 i trwały do godziny 18.30. Mieliśmy niemałe szczęście, ponieważ mogliśmy zobaczyć nową salę i kuchnię. Wszyscy byli zachwyceni możliwością korzystania z tych pomieszczeń. Zostaliśmy podzieleni na dwie drużyny i ochoczo zabraliśmy się do pracy. Pierwszym przepisem był przepis na rogaliki. Obydwie grupy radziły sobie bardzo dobrze, bez większych problemów. Na początku obawialiśmy się, że ich wykonanie zajmie nam mnóstwo czasu, lecz nasze obawy się nie potwierdziły. Praca szła bardzo sprawnie. Gdy rogaliki były już w piekarniku, zabraliśmy się do robienia koktajli. Jedna grupa robiła koktajl bananowy a druga truskawkowy. Wszyscy uczestnicy byli zaangażowani w ich przygotowanie. Zrobienie koktajlu jest bardzo proste i dość szybkie, więc i nam nie zajęło to byt wiele czasu. Gdy rogaliki i koktajle zostały zaniesione na stół, grupa uczestników podawała lody. Niektórzy nakładali je do pucharków, inni nosili różne rzeczy na stół albo zmywali, lecz nikt nie stał bezczynnie. Gdy zasiedliśmy do degustacji, wszyscy byli zachwyceni rezultatem swoich starań. Przysedł również czas podziękowań za możliwość przeprowadzenia tych warsztatów. Jestem pewna, że ta wycieczka na długo pozostanie nam w pamięci. Wszyscy spisali się na medal.

Kamila Normann kl. IIc G

 

Dnia 13 maja 2014r. w „ludwikowskiej” Bajce” odbyły się warsztaty kulinarne. Wzięło w nich udział piętnastu uczniów ZSSPiG w Pępowie.Zajęcia prowadzone były przez panią Grażynę Kowalik, a ich organizatorką i inicjatorką  była pani mgr  Elżbieta Andrzejewska – nauczycielka zajęć technicznych w/w szkoły.  Obie panie chętnie dzieliły się z nami swoim doświadczeniem. Podczas zajęć,wspólnymi siłami udało nam się upiec pyszne rogaliki, przygotować koktajle owocowe oraz desery lodowe.  Entuzjazm udzielał się wszystkim. Po trwającej około dwóch godzin pracy w kuchni przyszedł czas na najmilszy moment , tj. skosztowanie przygotowanych przez wszystkich uczestników smakołyków, które wszyscy zajadali, a uśmiech nie schodził z twarzy „młodych kuchcików”. Było to dla nas bardzo ciekawe doświadczenie i mam nadzieję, że w przyszłości będziemy mieć szansę wzięcia udziału w kolejnych tak udanych warsztatach kulinarnych. Poczuliśmy się jak profesjonalni kucharze. Każdy z nas wzbogacił się o nowe wiadomości, możliwość bezpośredniego brania udziału w tworzeniu dań uświadomiła nam, że gotowanie może być wspaniałą pasją. 

 

Jakub Rzepka kl. IIc G

 

W dniu 3 maja odbyły się w Pępowie gminno - parafialne obchody Święta Narodowego 3 maja. Jak zawsze, młodzież naszej szkoły licznie uczestniczyła we mszy świętej i uroczystościach patriotycznych przy pomniku Powstańców Wielkopolskich, gdzie delegacje klas złożyły zapalone znicze.