Stołówka

Jadłospis
 

Jadłospis od 11-10-2021 do 15-10-2021

 

ŚNIADANIE

alergen

OBIAD

alergen

 

alergen

Poniedziałek

11-10-2021

Chleb z masłem

1,7

Zupa kapuśniak

1,7,9

Ciastka petit 

1,5,3

Parówki cienkie z szynki

 

Makaron z sosem pomidorowym z mięsem z drobiu 

7.3.1

śliwka

 

Mleko, herbata

7,1

Jabłko

 

mleko

7

pomidor

         

Wtorek

12-10-2021

Bułka z masłem i kiełbasą szynkową

1,7

Zupa ogórkowa

1,7,9,

brzoskwinia

 

rzodkiewka

 

Mielony

1,3

kakao

1,7

mleko

7

Ziemniaki

7

Wafle ryżowe

1

herbata

1

buraczki

     
           

Środa

13-10-2021

Chleb z masłem serem, szynka konserwowa

1,7

Zupa kalafiorowa

1,7,9

Ciastko lubiś

1,3,7,5

Ogórek kwaszony

 

Kasza

1

maślanka

7

herbata

1

Gulasz

7

marchewka

 

 

Zupa mleczna

7,1,3,

Sałatka z pomidora i ogórka z cebulką

     

Czwartek

 14-10-2021

           
           
           
           

Piątek

15-10-2021

 

chleb z masłem

1,7

Zupa pomidorowa z ryżem

1,,7,9

Placek drożdżowy ze śliwkami

1,7,8,3

Pasta z ryby z cebulką

3,4,1,7

Jajko w sosie koperkowym 

1,3,7

mleko

7

Pomidor

 

Surówka z marchwi z porą i jabłkiem

7

   

Kakao,  herbata

1,7

       

Stołówka zastrzega sobie możliwość zmian w jadłospisie. Woda do obiadu na żądanie.

Jadłospis od 11-10-2021 do 15-10-2021

 

ŚNIADANIE

alergen

OBIAD

alergen

PODWIECZOREK

alergen

Poniedziałek-

18-10-2021

Chleb z masłem

1,7

Zupa grochowa

1,7,9

Ciastka zbożowe 

1,7,8,3

pasztet

 

Kluski kładzione z jajkiem

1,7,3

winogrono

 

Płatki z mlekiem, herbata

1,7,3

kefir

7

   

Ogórek konserwowy

 

brzoskwinia

     

Wtorek

19-10-2021

 

Bułka z masłem 

1,7

Rosół z makaronem

1,7,9

Jogurt z owocami

1,7

pomidor

 

Filet z kurczaka z pieczarkami i serem

7

   

Mleko,  herbata

1,7

Ziemniaki

7

   

wędlina ,dżem

 

Surówka z kapusty białej z selerem

9,7

   
           

Środa

20-10-2021

chleb z masłem

1,7

Zupa gołąbkowa/mielone, ryż kapusta/’

1,7,9

Grześki

1,7,3,8

Serek twarożek z czarnuszką i szczypiorkiem

7,8

Racuchy z jabłkami

1,7,3

banan

 

herbata

1

   

mleko

7

           
 

1,7

       

  Czwartek

21 -10-2021

Bułka    z masłem

1,7

Zupa z kalarepy

1,7,9

Galaretka z brzoskwinią i bitą śmietaną

7,1

Szynka gotowana

 

Schabowy

3,1

   

 Herbata, mleko

1,7

Ziemniaki

7

   

Ogórek kwaszony

 

Groszek z marchewką

7

   

Piątek 

22-10-2021

Chleb  z masłem

1,7

Zupa buraczkowa z makaronem

1,7,9,3

Drożdżówka z serem

1,7,3,8

Jajko gotowane

3

Ryba

3,4,1,7

Soczek owocowy

 

pomidor

 

Ziemniaki

7

   

Kakao, herbata

7,1

Kapusta z pieczarkami

7

   

Stołówka zastrzega sobie możliwość zmian w jadłospisie. Woda do obiadu na żądanie.

Alergeny

WYKAZ  ALERGENÓW  W  POSIŁKACH

  Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr  1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat  żywności, które ze szczególnym  uwzględnieniem alergenów, muszą  być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że  w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.

  W związku z powyższym na stronie SP Pępowo oraz na tablicy ogłoszeń w stołówce szkolnej wywieszona jest informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych, a przy każdym jadłospisie będzie można znaleźć  numery alergenów występujących w posiłkach. Są to alergeny ,które występują danego dnia w posiłkach. Odpowiadają one numeracji  poniższego rozporządzenia.

SUBSTANCJE  LUB  PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

Numer alergenu

Nazwa alergenu

1

Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne

2

Skorupiaki oraz produkty pochodne 

3

Jaja i produkty  pochodne

4

Ryby i produkty pochodne

5

Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne

6

Soja i produkty pochodne

7

Mleko i produkty  pochodne (łącznie z laktozą)

8

Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communisL.),orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans Regina), orzechy nerkowca (Anacardium occidental), orzeszki pekan ( Carya illinoinesisWangenh.K.Koch), orzeszki brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe(Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland ( Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne

9

Seler i produkty pochodne

10

Gorczyca i produkty pochodne

11

Nasiona sezamu i produkty pochodne

12

Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniu powyżej 10mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców

13

Łubin i produkty pochodne

14

Mięczaki i produkty pochodne

Stawki

STAWKI ŻYWIENIOWE OD 1.09.2016r.

 

Obiad dla dzieci od IV kl. - 3,50

Obiad dla przedszkolaka i uczniów od I-III - 2,00

Obiad dla nauczycieli szkoły - 8,00

z czego 3,50 to wsad do kotła. 4,50 to koszt przygotowania posiłków

Śniadanie dla przedszkolaka - 1,50

Podwieczorek dla przedszkolaka - 1,20

Wpłaty do dnia 10 każdego miesiąca u intendentki.