JADŁOSPIS OD 11-03-2024 DO 15-03-2023
|
ŚNIADANIE |
alergen |
OBIAD |
alergen |
PODWIECZOREK |
alergen |
Poniedziałek 11-03-2024
|
Chleb z masłem |
1,7 |
Zupa gołąbkowa |
1,7,9, |
Jogurt owocowy |
7 |
Szynka wędzona |
Racuchy z jabłkiem |
1,7,3, |
||||
owsianka |
7 |
Woda z cytryną |
||||
pomidor |
mandarynka |
|||||
Wtorek 12-03-2024
|
Bułka z ziarnami ciemna, i pszenna z masłem |
1,7 |
Krem z brokuł |
1,7,9, |
Ciastko zbożowe |
1,7,3,11,8,5, |
Herbata |
1 |
Filet z kurczaka |
1,3, |
banan |
||
kiełbasa kanapkowa, |
1,7 |
Surówka z kapusty białej z kukurydzą, jabłkiem, rzodkiewką |
7,9,7 |
kefir |
7 |
|
Mandarynka Marchewka w słupki |
||||||
Środa 13-03-2024
|
Chleb z masłem |
1,7 |
Zupa domowy kociołek |
1,7,9 |
Budyń z sokiem malinowym |
1,,7 |
Ser, dżem |
7 |
Ryż po chińsku z warzywami i mięsem |
7,1,3 |
|||
pomidor |
Sos czosnkowy |
7 |
||||
jabłko |
Banan, sok |
|||||
Czwartek 14-03-2024 |
Bułka ciemna i pszenna z masłem , krakowska parzona, |
1,7 |
Zupa kalafiorowa |
1,7,9 |
Lubiś |
1,7,3,11,8,5 |
sałata |
Kopytka |
1,3 |
Marchewka w słupki |
|||
rzodkiewka |
Pieczeń sos |
7 |
maślanka |
7 |
||
Herbata, kakao |
1,7 |
Kapusta modra gotowana |
1,7 |
|||
Piątek 15-03-2024
|
Chleb z masłem |
1,7 |
Kapuśniak z pomidorami zabielany śmietaną |
1,7,9 |
Placek drożdżowy z serem |
7,1,3, |
Makrela w pomidorach |
7,4 |
Jajko w sosie pieczarkowym, surówka z marchwi z chrzanem |
3,1,7 |
kiwi |
||
Pomidor Mleko banan |
7 |
Ziemniaki |
Stołówka zastrzega sobie możliwość zmian w jadłospisie. Woda do obiadu w dystrybutorze na stołówce
JADŁOSPIS OD 18-03-2024 DO 22-03-2023
ŚNIADANIE |
alergen |
OBIAD |
alergen |
PODWIECZOREK |
alergen |
|
Poniedziałek 18-03-2024 |
Chleb z masłem |
1,7 |
Zupa grochowa |
1,7,9 |
kisiel gruszka |
1 |
Serek łaciaty śmietankowy, dżem |
7 |
Kaszotto z kurczakiem, papryką i pieczarkami |
1,3,7 |
Biszkopty wrocławskie |
1,2,7,11,8 |
|
herbata |
1 |
jogurt |
7 |
|||
Pomidor, jabłko |
||||||
Wtorek 19-03-2024 |
Bułka z masłem i kiełbasa golonkowa |
1,7 |
Zupa krem z białych warzyw |
1,7,9 |
petitki |
1,8,11,3,7,5 |
Papryka |
Kotlet po cygańsku |
1,3 |
||||
Herbata |
1 |
ziemniaki |
7 |
Ogórek zielony |
||
mleko |
7 |
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem czosnkowym |
7 |
|||
Środa 20-03-2024 |
Chleb z masłem szynka drobiowa, |
1,7 |
Zupa pieczarkowa zabielana śmietaną |
1,7,9 |
Chrupki |
1,3,7,11,8,5 |
Jajko gotowane z majonezem i szczypiorkiem |
3,7 |
Gołąbki z ryżu i mięsa |
1,3,7 |
mandarynka |
||
Rzodkiewka |
Sos pomidorowy |
1,7 |
mleko |
7 |
||
Kawa z mlekiem |
7,1 |
Ziemniaki, jabłko |
||||
Czwartek 21-03-2024 |
Buła z masłem , szynką wiejska parzona |
1,7 |
Rosół z makaronem |
1,7,9 |
Ryż na mleku z jabłkami |
1,7 |
Herbata ,mleko |
1,7 |
Kurczak pieczony |
||||
Ogórek zielony |
Ziemniaki |
|||||
jabłko |
Sos |
7,1 |
||||
Słonecznik łuskany |
11,8 |
buraczki |
7 |
|||
Piątek 22-03-2024 |
Chleb z masłem |
1,7 |
Zupa pomidorowa z makaronem |
1,7,9,3 |
Wafle ryżowe z powidłami |
1,3,8 |
serek smażony |
3,7 |
Śledź w śmietanie z ogórkiem jabłkiem, rzodkiewką |
4,1,3 |
żurawina |
||
dżem |
ziemniaki |
Soczek owocowy |
||||
Pomidor |
pomarańcza |
|||||
Stołówka zastrzega sobie możliwość zmian w jadłospisie. Woda do obiadu w dystrybutorze na stołówce
WYKAZ ALERGENÓW W POSIŁKACH
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym na stronie SP Pępowo oraz na tablicy ogłoszeń w stołówce szkolnej wywieszona jest informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych, a przy każdym jadłospisie będzie można znaleźć numery alergenów występujących w posiłkach. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłkach. Odpowiadają one numeracji poniższego rozporządzenia.
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
Numer alergenu |
Nazwa alergenu |
1 |
Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne |
2 |
Skorupiaki oraz produkty pochodne |
3 |
Jaja i produkty pochodne |
4 |
Ryby i produkty pochodne |
5 |
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne |
6 |
Soja i produkty pochodne |
7 |
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) |
8 |
Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communisL.),orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans Regina), orzechy nerkowca (Anacardium occidental), orzeszki pekan ( Carya illinoinesisWangenh.K.Koch), orzeszki brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe(Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland ( Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne |
9 |
Seler i produkty pochodne |
10 |
Gorczyca i produkty pochodne |
11 |
Nasiona sezamu i produkty pochodne |
12 |
Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniu powyżej 10mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców |
13 |
Łubin i produkty pochodne |
14 |
Mięczaki i produkty pochodne |
Ceny posiłków od 1.09.2022r.
obiad dla uczniów kl. 1-3 /połówka/ 3,00 zł
obiad dla uczniów kl. 4-do 8 /cały/ 5,00 zł
obiad dla nauczyciela 10,00 zł /wsad 5,00 zł opłata 5,00 zł /
przedszkole:
śniadanie 2,00 zł
obiad 3,00 zł
podwieczorek 1,70 zł
Zgłoszenia przyjmuje intendentka od dnia 29-09-2022 r.
Wpłaty do dnia 10 każdego miesiąca u intendentki.