„OD NASIONKA DO ROŚLINY”
- Szczegóły
- Autor: Lidia Machowska, Maria Tomczak
Uczniowie klasy 3b i 3c na zajęciach założyli hodowlę fasoli. Tym samym utworzyli przyrodniczy kącik zieleni, który dał wiele radości oraz satysfakcji z codziennej pielęgnacji i obserwacji nasion. Był on doskonałym miejscem do prowadzenia częstych badań oraz ułatwił poznanie cyklu rozwoju rośliny. Celem tego doświadczenia było poznanie: czynników potrzebnych do kiełkowania i wzrostu rośliny oraz etapów dojrzewania. Do tego celu przygotowali słoik z wodą, na który położyli gazę, a następnie ułożyli na niej ziarna fasoli. Podczas doświadczenia codziennie dbali, aby początkowo nasionko, a potem roślinka miała zawsze dostęp do wody, ponieważ szybko ją wypijała, a część wody parowało. Dodatkowo prowadzili dzienniczek obserwacji, w którym notowali swoje spostrzeżenia. Trzecioklasiści zaobserwowali, że nasiona fasoli zmieniły wygląd i kształt – z ziaren wyrosły piękne, zielone rośliny. Dzieci zauważyły, że rozwój roślin był bardzo nierówny. Jedne rosły szybciej, inne wolniej. Jednak wszystkie cele pracy zostały osiągnięte.
Uczniowie chętnie wzięli udział w tym doświadczeniu, zdobywając nowe umiejętności, które na pewno wykorzystają w życiu codziennym.
Życzliwość to nasza siła!
- Szczegóły
- Autor: Zuzanna Neuhoff – Ley, Joanna Grobelna
21 listopada w naszej szkole obchodziliśmy Dzień Życzliwości – wyjątkowy dzień, który ma na celu promowanie serdeczności, uśmiechu oraz pozytywnych relacji międzyludzkich. To doskonała okazja, by zwrócić uwagę na znaczenie uprzedzeń, wykluczenia i pielęgnowania wzajemnego szacunku
W tym roku Dzień Życzliwości miał także wymiar charytatywny. Przedstawiciele Samorządu Uczniowskiego wraz z opiekunami zorganizowali akcję sprzedaży domowych wypieków. Dochód z niej został przeznaczony na rzecz Marysi, która zmaga się z poważną chorobą. Do sprzedaży trafiły przepyszne ciasta, ciasteczka, a także inne smakołyki, przygotowane przez rodziców. Każdy kęs ciasta to nie tylko słodka przyjemność, ale także gest solidarności i wsparcia dla małej bohaterki, która każdego dnia walczy o swoje zdrowie.
Serdeczne podziękowania dla rodziców za przygotowanie przepysznych ciast i słodkości na sprzedaż. Wasze zaangażowanie w pieczenie i dostarczanie wypieków pokazało, jak wielką wartość ma współpraca między szkołą a rodzicami w działaniach charytatywnych.
Poza tym na korytarzach szkoły pojawiły się plakaty przypominające o wartości życzliwości. Uczniowie, nauczyciele i pracownicy szkoły zostali zachęceni do wzajemnego okazywania pomocnych gestów i miłych słów. Pojawiły się także karteczki ze słowami życzliwości, dzięki którym cała społeczność szkolna miała okazję, by przekazać sobie nawzajem miłe słowa, które na pewno poprawiły humor i wzbudziły poczucie wspólnoty.
Choć wyniki finansowe akcji charytatywnej były imponujące, bo wyniosły 4 501, 49zł., to jednak najważniejsze jest, że Dzień Życzliwości przypomniał wszystkim, jak wielką moc mają proste gesty życzliwości. Pomoc, której udzieliliśmy dzięki sprzedaży ciast, jest nie tylko wymierna, ale także wpływa na budowanie pozytywnego klimatu w naszej społeczności szkolnej.